KEK LEMON DRIZZLE

KEK LEMON DRIZZLE

BAHAN-BAHAN

  1. 225 gram mentega (suhu bilik)
  2. 225 gram gula kastor
  3. 275 gram tepung naik sendiri (ditapis)
  4. 1 sudu teh baking powder
  5. 4 telur (saiz besar)
  6. 4 sudu besar susu
  7. 2 biji lemon (diambil jus dan diparut kulitnya)
  8. 175 gram gula halus (granulated sugar)
CARA MEMBUAT
  1. Campur dan pukul kesemua bahan (kecuali parutan lemon dan gula halus) sehingga sebati
  2. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 40 minit
  3. Untuk glaze, campurkan jus lemon dan gula halus sehingga mejadi pes cair (anda mungkin tidak memerlukan kesemua jus lemon tersebut)
  4. Cucuk permukaan atas kek dengan garfu atau pisau secara lembut (supaya glaze dapat meresap sedikit ke dalam kek) dan tuangkan glaze ke atas kek dan biarkan set seketika
Selamat mencuba!

1 comment: