PASTA UDANG DAN BAWANG PUTIH

PASTA UDANG DAN BAWANG PUTIH

BAHAN-BAHAN
  1. 500 gram pasta (jenis pasta ikut kesukaan, resipi ini menggunakan jenis spageti)
  2. 500 gram udang (dibuang urat, kepala dan dibersihkan)
  3. 3 ulas bawang putih (cincang)
  4. 3 sudu besar minyak zaitun
  5. 2 sudu besar mentega
  6. Sebiji buah lemon (diambil jus dan parutan kulit)
  7. daun parsley (cincang)
  8. garam, lada hitam dan kepingan cili kering secukup rasa

CARA MEMASAK
  1. Rebus pasta sehingga al dente (atau ikut arahan pek) dan toskan, simpan air pasta jika perlu.
  2. Panaskan minyak dan mentega
  3. Goreng bawang putih atas api sederhana sehingga lembut
  4. Masukkan udang dan biar sehingga masak
  5. Setelah udang masak, masukkan jus dan parutan lemon serta daun parsley
  6. Masukkan perasa secukupnya (garam, lada hitam dan kepingan cili kering)
  7. Padamkan api dan gaul pasta ke dalam sos (tambah air rebusan pasta jika perlu)
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment