PASTA UDANG DAN BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN
- 500 gram pasta (jenis pasta ikut kesukaan, resipi ini menggunakan jenis spageti)
- 500 gram udang (dibuang urat, kepala dan dibersihkan)
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 3 sudu besar minyak zaitun
- 2 sudu besar mentega
- Sebiji buah lemon (diambil jus dan parutan kulit)
- daun parsley (cincang)
- garam, lada hitam dan kepingan cili kering secukup rasa
CARA MEMASAK
- Rebus pasta sehingga al dente (atau ikut arahan pek) dan toskan, simpan air pasta jika perlu.
- Panaskan minyak dan mentega
- Goreng bawang putih atas api sederhana sehingga lembut
- Masukkan udang dan biar sehingga masak
- Setelah udang masak, masukkan jus dan parutan lemon serta daun parsley
- Masukkan perasa secukupnya (garam, lada hitam dan kepingan cili kering)
- Padamkan api dan gaul pasta ke dalam sos (tambah air rebusan pasta jika perlu)
No comments:
Post a Comment